23 серпня

2019-08-22

/Files/images/322796.jpg

23 серпня для Харків'ян це подвійне свято. По перше, це День прапора України.

Саме 23 серпня всі українці відзначають одне з найважливіших свят незалежної держави - День прапора. Повністю це свято називається День Державного прапора України. Це свято демократичної держави присвячений одному з державних символів, а саме - прапору України.

День українського прапора відзначає щороку 23 серпня. На загальнодержавному рівні свято встановлене указом президента України Леоніда Кучми в 2004 році.

Першим задокументованим використанням жовтого і синього кольорів був герб Львівської землі. У Грюнвальдській битві 1410 року проти хрестоносців билися і підрозділи, сформовані на землях, що входять в сучасну Україну.

У XVI-XVII століттях запорізькі козаки використовували хоругви різних кольорів, проте з XVIII століття стали використовувати в основному, жовто-блакитні. Деякі дослідники вважають відправною точкою розвитку нинішнього національного прапора України 1848 рік, коли під час революції в Австрійській імперії Головної руської радою у Львові вперше був використаний жовто-синій прапор. У 1918 році офіційним прапором нової української держави став прапор з таким порядком смуг: зверху розташовувалася синя, внизу - жовта.

Раніше День прапора святкували тільки в Києві. Столиця відзначала це свято раніше 24 серпня. Саме в цей день в 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над Київською міськадміністрацією.

18 вересня 1991 року президія Верховної Ради України своєю постановою фактично надав синьо-жовтому полотнищу статус офіційного прапора країни. З цього дня під цим прапором починають зустрічати іноземних гостей, приймати присягу військовослужбовці, працювати посольства України, він вивішується в ООН.

По друге, саме 23.08.2019 харків'яни святкуватимуть 365 років з дня заснування міста (в 1654 році), а ще 76 років з дня визволення міста від фашистських загарбників. Остання дата - особлива для жителів міста. У цей день вшановують ветеранів, активно проводяться конкурси серед дітей та молоді на тему другої світової війни.

Приємних свят!!!

Кiлькiсть переглядiв: 179